Україна приєднується до міжнародної системи обміну фінансовими даними. Що це означає?




Україна приєднується до міжнародної системи автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки (стандарту звітності CRS). Відповідний закон нещодавно ухвалили в парламенті. Що це означатиме для українських користувачів банківських послуг тут та за кордоном — AIN.UA спитав у юристів.

Що це за проект

Проект впроваджує в Україні два міжнародні стандарти обміну інформацією для податкових цілей: Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information (CRS) та стандарту щодо обміну інформацією за запитом (EOIR).

CRS вимагає від країн, які його впроваджують, автоматично збирати дані про рахунки у фінустанов та щорічно обмінюватись такою інформацією з юрисдикціями-партнерами. Зокрема, CRS зобов’язує фінансові установи країн-учасниць перевіряти рахунки та їхніх власників, та виявляти податкових резидентів інших країн-партнерів з обміну інформації.

«Інформація про такі рахунки подається фінансовими установами до податкової адміністрації країни-учасниці. Зазначена податкова адміністрація надалі надсилає відомості про фінансові рахунки юрисдикціям, резидентами яких є власники та особи, що контролюють власників фінансових рахунків», — йдеться у пояснюваній записці.


Що він означатиме для користувачів

AIN.UA попросив юристів пояснити, що цей законопроект означатиме для користувачів українських банків. Старший юрист компанії «Таксер» Юрій Крюков пояснює, які можливі зміни відбудуться після того, як проект набуде чинності. Наводимо його коментар нижче (виділили найважливіше в тексті):

  • Коли закон повноцінно запрацює, українські фінансові установи в автоматичному режимі будуть обмінюватися інформацією із закордонними про відкриті рахунки та їх власників (до інформації, яка підлягає обміну належить, у тому числі, персональна інформація про власника рахунку (ПІБ, ідентифікаційний номер, адресу тощо) та його податкове резидентство, залишок коштів на кінець року, загальна сума коштів зарахована на рахунок упродовж року та інше).
  • Що це означає для українських ФОП та громадян України? Юрист відзначає, що зараз можна відкрити рахунок за кордоном та нікому в Україні про це повідомляти не потрібно. Коли рахунок відкривається в українському банку — банк самостійно надсилає в податкову повідомлення про відкриття рахунку. Таким чином, податкова хоча б знає про кількість рахунків, тому під час перевірки просто «забути» про якийсь з них не вийде. А, ось про закордонні рахунки податкова практично нічого не знає. Але, після того, як в Україні цей стандарт обміну інформацією про рахунки повноцінно запрацює — в української податкової з’явиться інформація про рахунки за кордоном та про іноземні доходи (й активи).
  • Що ж стосується рахунків українців за кордоном: українські фінустанови матимуть передавати за кордон лише дані по іноземцях, в яких в Україні відкриті рахунки. Про громадян України вони дані за кордон не передаватимуть.
  • До цього стандарту приєдналося більше 100 країн і вони всі автоматично обмінюватимуться інформацією. Іноземні банки надаватимуть дані про рахунки лише у випадках, якщо власник є резидентом України. Але, зазначає юрист, ймовірно автоматичний обмін стосуватиметься не всіх громадян України. Адже кожна країна може самостійно встановлювати мінімальну суму на рахунках, які перевіряються (частіше за все мінімальна сума становить $250 000 доларів, проте може бути й менше).
  • Цей стандарт запрацює в Україні не раніше 2024 або 2025 року, і лише після скасування воєнного стану в Україні. А поки українські банки не надають інформацію про рахунки іноземців, то й українська податкова не отримає інформацію про рахунки українців за кордоном.