Харчопереробна промисловість Прикарпаття: підприємці з дев’яти областей країни відправились у бізнес-тур. Що побачили?



Прикарпаття втретє запросило національну бізнес-спільноту в гості.

Крафтові виробництва та сільське господарство Івано-Франківщини відвідали представники з Донеччини, Запоріжжя, Дніпровщини, Харківщини, Одещини, Житомирщини, Чернігівщини та Полтавщини.

Цього разу вирушили на підприємства Прикарпаття, що займаються харчопереробкою. Бізнес-тури відбуваються в рамках проєкту «Розвиток бізнес сектору України». Нова ініціатива для бізнесу реалізується разом з регіональними торгово-промисловими палатами.

Головною ідеєю проєкту є розвиток малого та середнього підприємництва (МСП) в Івано-Франківській, Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Житомирській та Одеській областях шляхом налагодження особистісних бізнес-контактів підприємців та тиражування кращих бізнес-практик.

Тематичні навчальні бізнес-тури Івано-Франківською областю надають можливість підприємцям отримати нові знання, інформацію щодо ведення підприємницької діяльності та налагодити особисті зв’язки. Ці заходи мають стати трампліном для майбутньої співпраці, створення спільного продукту, нових комерційних підприємств, нових ринків та великих міжрегіональних ініціатив задля економічного добробуту України в непростий час.



Основна мета проєкту полягає в стабілізації економіки країни. Через воєнний стан в державі немало підприємств так чи інакше постраждали. Саме тому нові підходи до ведення діяльності та пошук нових можливостей – це необхідна річ, що дозволяє втримати підприємництво на плаву.

І є уже перші результати. Наприклад, підприємець з Чернігівщини, що займається рослинництвом та тваринництвом домовився з підприємцем з Прикарпаття, що займається виготовленням сирів, про навчання та стажування. А підприємець з Краматорська релокував свій бізнес та завдяки проєкту знайшов постачальників сировини.

«Коли ми бачимо результат від нашої роботи, ми розуміємо, що вся ідея проєкту була правильною, а бізнес-тури дуже корисні для підприємців. Хтось для себе освоює нові підходи у виробництві, хтось знаходить нові партнерства та налагоджує контакти, а хтось вирішує масштабувати свою діяльність. І це чудово, що ми створюємо нагоду для цього. Це допомагає країні справитись з викликами», – прокоментувала керівниця проєкту «Розвиток бізнес сектору України» Леся Круп’як.

Цього разу підприємці мали змогу побачити, як на Прикарпатті переробляють молоко, сир та інші кисломолочні вироби, як вирощують та заморожують ягоди, як вирощують зернові, бобові та олійні культури та як переробляють та консервують фрукти та овочі. Учасники бізнес-туру відвідали приватне підприємство «Рідна земля», фермерське господарство «Еко беррі», агрофірму «Вільхівці», фермерське господарство «Агротехнології» та інші підприємства, керівники яких готові поділитися досвідом, кращими практиками та нюансами ведення підприємницької діяльності.

“Я сьогодні вже вдруге приймаю гостей, але також люблю подивитися як працюють інші підприємства та вчитися на їхніх помилках. Я сам такий, що не боюся розповідати про свої проблеми і помилки. Якщо людину щось цікавить і вона до мене підійде з запитаннями про бізнес, то я завжди розкажу де труднощі, і як краще їх уникнути. Після останнього візиту бізнес-туру, що стосувався напряму сільського господарства, один підприємець з Одеси запропонував проєкт спільного бізнесу. Сьогодні проговорюємо з ним момент співпраці між нашими підприємствами”, – прокоментував Володимир Слободян, директор підприємтсва “Рідна земля”

Самі власники підприємств відкрито ділилися робочими моментами та пропонували співпрацю.

«Сьогоднішня подія особлива. Нам показали приклад, якого не побачиш за кордоном. Бо власники розповідають все від «А» до «Я», а такого більше ніде побачиш. Це наш український менталітет. Також нас прийняли з великою доброзичливістю», – прокоментував Олександр Рогаль, голова правління ЗАТ «Житомирські Ласощі»

Наступний запланований бізнес-тур відбудеться в напрямі індустрії гостинності та туризму. Нагадаємо, що проєкт реалізовує команда ТПП за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Усі заходи мають стати трампліном для майбутньої співпраці, створення спільного продукту, нових комерційних підприємств, нових ринків та великих міжрегіональних ініціатив задля економічного добробуту України в непростий час.


Джерело - ПІК