Міжнародні організації у 2021 році продовжують реалізацію важливих для Донеччини проєктів


Міжнародні організації у 2021 році продовжують реалізацію проєктів у Донецькій області за низкою напрямків. Про це директор департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Оксана Головко повідомила на засіданні колегії Донецької обласної адміністрації 23 лютого. Про це повідомляє офіційний сайт Донецької ОДА.

«Плани на 2021 рік стратегічно окреслені. Ми обговорили їх з основними учасниками, мастодонтами, які давно працюють на території області», - сказала Оксана Головко.

Пріоритетними напрямками визначено:

1. Диверсифікація економіки області, в тому числі шляхом розвитку мікро-, малого та середнього бізнесу, для чого буде продовжено реалізацію проектів ПРООН та USAID «Економічна підтримка Східної України» з надання грантів для розвитку існуючих та створення нових видів бізнесу, а також Кредитної установи для відбудови (KfW) через Фонд розвитку підприємництва зі співфінансування (субсидування та компенсація) вартості інвестиційних проектів мікро-, малого та середнього підприємництва.

2. Удосконалення системи надання адміністративних послуг в області за фінансової підтримки ПРООН шляхом:

облаштування сервісних зон на З КПВВ: Майорськ та Мар’їнка;

виготовлення та передача 2 мобільних ЦНАП Курахівській територіальній громаді та м. Маріуполь.

3. Створення позитивного іміджу області як мирної Донеччини та залучення інвестицій, для чого заплановано:

завершення роботи з розробки та впровадження Інвестиційного порталу Донецької області DO INVEST для забезпечення системності, передбачуваності і сталості роботи з інвесторами та створення якісних передумов для діджиталізації відповідних процесів (за фінансової та експертної підтримки Проєкту US АГО «Економічна підтримка Східної України»);

затвердження бренду області (за фінансування ПРООН) та розробка Маркетингової стратегії області (за фінансування Проєкту US AID «Економічна підтримка Східної України»);

проведення Міжнародного інвестиційного форуму (за підтримки Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України») з презентації потенціалу та можливостей бізнесу області; організація проведення візиту представників дипломатичного корпусу, донорів, міжнародних організацій, міжнародних та вітчизняних засобів масової інформації для ознайомлення з інвестиційним потенціалом області.

4. Підтримка розвитку сфери інформаційних технологій, у тому числі підтримка створених 2 IT-кластерів (міста Краматорськ та Маріуполь), відкриття Центру IT-рішень при Донбаській державній машинобудівній академії, проведення щорічного фестивалю ROBOSMART, створення в області мережі студій робототехніки (за фінансової та експертної підтримки Проєктів US AID «Економічна підтримка Східної України» та «Демократичне врядування у Східній Україні», ПРООН тощо).

5. Розвиток вищих навчальних закладів області, в тому числі переміщених, шляхом реалізації 6 проєктів в рамках Програми «Підтримка ЄС переміщеним закладам вищої освіти на сході України».

6. Подальша модернізація медичної сфери області, в тому числі шляхом:

завершення будівництва відділення невідкладної допомоги у комунальному некомерційному підприємстві «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмут» та підтримка закладу протягом наступних 2 років шляхом надання медикаментів, інвентарю та навчання персоналу (за кошти МКЧХ);

проведення ремонтних робіт у 7 амбулаторіях та З ФАП (за фінансової підтримки Люксембурзького Червоного Хреста в Україні та Українського Фонду соціальних ініціатив через Банк Розвитку KfW (Німеччина)).

7. Проведення заходів з енергозбереження та завершення реалізації 4 проєктів у містах Миколаївка, Мирноград, Новогродівка та Селидове.

8. Забезпечення стабільного та якісного водопостачання на території області шляхом:

завершення проведення операційного аудиту КП «Компанія «Вода Донбасу за підтримки МКЧХ та технічної оцінки Проєктом US AID «Енергетична безпека» підприємства з метою залучення фінансування Європейського інвестиційного банку;

завершення 42 проєктів з розвитку децентралізованого водопостачання (ЮНІСЕФ та організації-партнери);

реалізація проєкту з будівництва свердловини у дошкільному навчальному закладі № ЗО «Калинка» Богоявленської сільської ради Мар'їнського району Донецької області для дотримання санітарно-гігієнічних норм в рамках протидії COVID-19 (за фінансування ЮНІСЕФ).

9. Реалізація за фінансування ПРООН проєкту з розробки просторового планування, виготовлення містобудівної документації та впровадження моделі управління земельними та іншими ресурсами м. Дружківка. Крім того, заплановано реалізацію другого проєкту на території Званівської територіальної громади, яким передбачено завершення розробки генерального плану та плану зонувань с. Званівка Бахмутського району Донецької області, а також проведення нормативно-грошової оцінки земель.

10. Завершення у І кварталі реалізації спільного з Посольством Литовської Республіки в Україні проєкту з оснащення школи № 2 у м. Авдіївка Донецької області освітнім та спортивним обладнанням.

11. Реалізація 4 проєктів за фінансування додаткового бюджету Уряду Японії для проєктів допомоги на сході України, затвердженим Національним парламентом Японії в обсязі 4,5 млн дол. США на 2021 рік. Виконавцями за проєктами визначено ЮНОПС, МОМ, УВКБ ООН та МКЧХ. Проєкти будуть направлені на гуманітарну допомогу та захист внутрішньо переміщених осіб, медичну допомогу, пом’якшення впливу пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 та надзвичайні та реабілітаційні заходи.

12. Активізація та вирішення питання відведення земельних ділянок для реалізації проєкту будівництва багатоповерхових житлових будинків для ВПО в м. Краматорськ за фінансування Німецького банку з розвитку (KfW). Виконавцем за проєктом виступає Міжнародна організація з міграції.

13. Реалізація проєктів гуманітарної допомоги в населених пунктах, розташованих на лінії розмежування, заходів на подолання пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 та її наслідків.