Право перебувати на єдиному податку та звільнення від РРО — подробиці законопроекту

У разі ухвалення Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але зміни в ПКУ щодо застосування РРО єдинниками ІІ групи наберуть чинності 1 квітня 2021 року
У ВРУ зареєстровано новий законопроект про внесення змін до ПКУ та Закону про РРО щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – підприємцями з числа платниками єдиного податку. Йдеться про законопроект № 2645-д від 12.10.2020 р. Нагадаємо, що це вже далеко не перша ініціатива щодо коригування результатів минулорічної "РРО-революції", проти якої виступає частина малого бізнесу, зокрема — з числа платників єдиного податку. Адже з 01.04.2021 року застосовувати РРО та/або програмні РРО зобов’язані будуть усі суб’єкти господарювання окрім платників єдиного податку першої групи.

За результатами обговорення попередніх законопроектів профільний комітет ВРУ вирішив, що його члени підготують і зареєструють певний компромісний законопроект, яким і став № 2645-д. Він передбачає звільнення від застосування РРО та/або програмних РРО платників єдиного податку другої групи за критеріями місця здійснення діяльності та/або розміру загальної площі торгового об’єкту.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до податковового та бухоблікового законодавства — користуйтеся LIGA360. Спробуйте зараз — замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360:Бухгалтер.

Також законопроектом № 2645-д передбачається збільшення розміру загальної площі, дозволеної для надання в оренду на спрощені системі оподаткування, розширення переліку побутових послуг населенню, які надаються платниками єдиного податку. Розповімо про це детальніше.

Звільнення від застосування РРО та ПРРО платників єдиного податку І-ІІ груп

Заплановано, що РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку:

а) першої групи (крім продажу технічно складних побутових товарів що підлягають гарантійному ремонту; деталей та приладдя для автотранспортних засобів);

б) другої групи, які здійснюють реалізацію товарів чи надання послуг виключно через дрібнороздрібну торговельну мережу та/або які здійснюють:

- роздрібну торгівлю в неспеціалізованих магазинах (крім торгівлі технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту; текстилю; вживаних товарів; деталей та приладдя для автотранспортних засобів) (група 47.1 КВЕД);

- роздрібну торгівлю продуктами харчування в спеціалізованих магазинах (крім підакцизної продукції) (група 47.2 КВЕД);

- роздрібну торгівлю товарами культурного призначення та товарами для відпочинку в спеціалізованих магазинах (група 47.6 КВЕД);

- роздрібну торгівлю квітами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах (група 47.76 КВЕД);

- роздрібну торгівлю сувенірами та виробами народних майстрів;

- надання послуг перукарнями та салонами краси (група 96.02 КВЕД);

- надання послуг з тимчасового проживання у об’єктах, загальна сукупна площа яких не перевищує 400 кв. метрів (група 55.2 КВЕД);

Щодо платників другої групи єдиного податку, то йдеться про торгівлю (надання послуг) підприємцем виключно в одному торговому об’єкті, загальна площа якого не перевищує 60 кв м — у селах або селищах, та 40 кв м — у містах. Розмір плоші відповідного торгового об’єкта податківці вимірюватимуть під час фактичних перевірок.

А під дрібнороздрібною торгівельною системою будуть розуміти позамагазинний продаж товарів, при якому відсутній торговельний зал для споживачів (продаж через кіоски, ларі, ларки, палатки, павільйоні для сезонного продажу товарів, автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, низькотемпературні лотки-прилавки, розноски, лотки, столики).

Ну а в Законі про РРО закріплять, зокрема, що використання програмних реєстраторів розрахункових операцій при роздрібній торгівлі пальним забороняється. У цьому ж Законі оновлять вимоги про передачу користувачами програмних РРО інформації податковому органу, норми щодо техобслуговування та ремонту РРО.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT.


Право перебувати на спрощеній системі оподаткування у І-ІІ групі

Зараз за пп. 291.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп ті ФОП, які надають в оренду:

- земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

- житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 кв м;

- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв м.

Законопроект передбачає, що єдинники зможуть здавати в оренду до 400 кв м житлових приміщень та до 900 кв м нежитлових приміщень чи їх частин.

Також у п. 291.7 ПКУ оновлять перелік побутових послуг населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку. З їх числа хочуть викреслити послуги з виконання фоторобіт та послуги з оброблення плівок. Зате додадуть наступні види послуг:

- послуги з індивідуального навчання (репетитора);

- послуги з індивідуального виховання дітей (гувернера);

- послуги з утримання домашніх тварин, у т.ч. дресирування та догляд за ними;

- послуги рекламних і споживчих -фото -відеоробіт;

- послуги з дизайну;

- послуги з реставрації творів мистецтва;

- послуги з виготовлення творів мистецтва за індивідуальним замовленням.