ЯК ВИЗНАЧИТИ КОД ТН ЗЕД ДЛЯ СВОГО ТОВАРУ?


У період активної диджиталізації та цифрової трансформації кодування охоплює практично всі сфери як підприємницької діяльності, так і людського ресурсу.
Одним з основних кодів, який застосовується у зовнішньоекономічній діяльності компанії, є правильний класифікаційний номер товару - код ТН ЗЕД. Саме цей код стане ключовим компонентом при проведенні митного оформлення.

Присвоюємо коди на підставі ТН ЗЕД

Так що ж таке код ТН ЗЕД? ТН ЗЕД - абревіатура, яка розшифровується як «товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності». Даний класифікатор застосовується учасниками зовнішньоекономічної діяльності та державними митними органами для проведення товарних операцій на митниці. Товарний перелік в кодах дозволяє «пройти» ідентифікацію товару, на підставі якої призначаються митні платежі, визначаються заходи тарифного / нетарифного регулювання, враховуються вимоги по сертифікації продукції, проводиться відстеження статистики зовнішньої торгівлі та ін.
Свій початок номенклатура ЗЕД бере з далекого 1988 року під час приєднання СРСР до Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів.
Після розпаду Союзу номенклатура товарів змінилася двічі: в листопаді 1995 року була прийнята нова ТН ЗЕД Співдружності Незалежних Держав. Угоду про єдину номенклатуру для 12 країн СНД було підписано в 1997 році. Після створення Митного союзу ЄАЕС була введена нова номенклатура, яка діє по цей день.

Суть даного класифікатора полягає в тому, що кожному товару присвоюються власні унікальні цифри. Закодовані дані легко і швидко обробляються за допомогою комп'ютерних програм, шляхом чого значно скорочуються трудовитрати та документообіг. З точки зору учасника зовнішньоекономічної діяльності код товару згідно з УКТ ЗЕД дозволяє визначити розмір митних платежів на даний товар при перетині кордону, автоматизації обробки декларацій. Це, своєю чергою, прискорює процес перевірки вантажу на митниці і спрощує ринкові відносини між партнерами з різних країн.

Як визначити цифровий код?
Всі коди в Товарній номенклатурі об'єднані в 97 груп і складаються з 21 розділу.
Структура коду ТН ЗЕД побудована по десятизначній системі і включає наступні компоненти:
1. Група. Це перші дві цифри коду. Визначаються в залежності від матеріалу
виготовлення, ступеня обробки, області застосування.
2. Позиція. Позиція представлена першими чотирма цифрами, які трохи
конкретизують дані групи.
3. Підпозиція. Даний структурний пункт дає більш поглиблену інформацію про товар і представлений наступними шістьма цифрами ;
4. Підсубпозіція. До вивчення додаємо ще 4 цифри, які дають нам уточнені дані.
Таким чином виходить повноцінний десятизначний код. Недотримання вищезазначених вимог алгоритму може привести учасників ЗЕД до помилок. Для об'єктивної класифікації товару потрібно орієнтуватися на його основні критерії:
- матеріал виготовлення;
- функції товару;
- ступінь обробки ;
- хімічний склад;
- габарити і вага.

Навіщо визначати код ТН ЗЕД?
Сама Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності, відповідно, і коди згідно з ТН ЗЕД є основою для митно-тарифного і нетарифного регулювання ЗЕД. Знаючи код товару згідно з ТН ЗЕД, можна визначити ставки мит на імпорт або експорт вантажу, розмір і ставки акцизу, ПДВ, визначити, які особливі заходи регулювання ЗЕД можуть застосовуватися до конкретних товарів. З’ясувати, чи підлягає товар ліцензуванню або сертифікації, чи можна до нього застосувати митні преференції (пільги) та інше. Попереднє уточнення цих питань на етапі підготовки зовнішньоторговельної угоди дозволяє врахувати всі суттєві деталі в комерційних і товаросупровідних документах. А це, своєю чергою, мінімізує витрати на митне оформлення та логістику в цілому.

А якщо помилка?
Самостійне визначення коду - процес досить складний і надання невірної інформації про товар можуть привести до зниження розміру мита, податків або навіть їх повне скасування. А у подібних випадках при виявленні такого правопорушення відповідальну особу очікує адміністративне покарання. Це штрафні санкції, розмір яких складає від половини до подвоєної суми несплачених зборів / податків. Також в деяких ситуаціях до них додається і конфіскація товару, що транспортується. Адміністративне покарання - не єдине, що може трапитися при неправильному визначенні коду. Найгірший варіант розвитку подій - потрапляння під певну статтю Кримінального кодексу і призначення відповідних заходів. Причина тому - ухилення від сплати митних зборів юридичною чи фізичною особою у великому розмірі. Саме тому визначення правильного коду дуже важливо!

Помилка неприпустима!
Бездоганна зовнішньоекономічна діяльність та розвиток бізнесу багато в чому залежить саме від правильного визначення коду УКТЗЕД. І немає сумнівів, якщо даний процес ви довірите фахівцям, які мають багаторічний досвід роботи з Товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності, поясненнями до неї та бездоганно «зчитають» надані на товар документи, то до вас не застосують ніякі санкції, не затримають і не конфіскують товар.
Актив Донецької торгово-промислової палати - експерти з багаторічним досвідом і бездоганною репутацією безпомилково визначать коди ТН ЗЕД будь-якої складності в оптимальні терміни. Працюючи з фахівцями Донецької ТПП, ви гарантовано стаєте бездоганним учасником зовнішньоекономічної діяльності !

Експерти ДТПП з визначення кодів ТН ЗЕД:


м. Краматорськ
Степаненко Людмила Леонідівна,

тел. 050-261-83-06
Плахотній Володимир Іванович,

тел. 099-546-76-07
Шумилін Ігор Олегович,

тел. 066-085-33-16


м. Маріуполь
Карасьова Людмила Іванівна,

тел. 099-128-27-97


м. Бахмут
Соловйова Людмила Борисівна,

тел. 050-103-11-22